Mehanika program - Vibro sita - Mlinovi - Dodavaci - Dehidratori - Trakasti transporteri - Bunkeri - Postrojenja - Konstrukcije
Trakasti transporteri
Trakasti transporteri (engl. belt conveyor, nem. Gurtförderer, Förderband) su najviše primenjivane mašine neprekidnog transporta. Primenjuju se u svim granama industrije za širok dijapazon kapaciteta najčešće za nasipne materijale, ali se mogu koristiti i za transport komadnih materijala. Oni mogu transportovati materijal po horizontalnoj ili nagibnoj putanji.

Vrlo velika primena trakastih transportera omogućena je nizom njihovih eksploatacionih preimućstava: jednostavna konstrukcija, visoki kapacitet, mogućnost transportovanja materijala i horizontalno i pod uglom, vrlo velike dužine trasportovanja, miran i bešuman rad...

Trakasti transporter se najčešće sastoji iz noseće konstrukcije, dva krajnja doboša (pogonski i zatezni) i nosećih valjaka (rolni) preko kojih prelazi beskonačna traka.

Noseća konstrukcija prima na sebe sve pokretne delove transportera uključujući i traku koja ih povezuje u jedinstveni kinematički sistem. Naš proizvodni program obuhvata noseće konstrukcije, prostorno-rešetkaste, izrađene od okruglih, kvadratnih, "U" i "L" profila. Vrsta nosećeg profila se bira u skladu sa parametrima transportera koji se izrađuje (dužine, širine, kapaciteta, nagiba).
Transporteri sa gumenom trakom
Trakasti transporteri sa gumenom trakom su najrasprostranjenija vrsta trakastih transportera. Njihove prednosti u odnosu na druge transportere su:

- univerzalnost u pogledu transportovanog materijala (nasipni, komadni, pakovani)
- velike transportne brzine, veliki kapaciteti i velike transportne daljine
- jednostavna konstrukcija u koju se može ugraditi i vaga za kontrolu kapaciteta
- relativno mala masa svedena na kapacitet i daljinu transportovanja (masa/jedinici kapaciteta)
- niski troškovi održavanja i, zavisno od mesta ugradnje, dobar pristup konstrukciji
- mogućnost da se linija trase prilagodi terenu
- postoji mogućnost za automatsku regulaciju i upravljanje
- prigušenje udarnih opterećenja na mestima prijema materijala koje ostvaruje elastična gumena traka ili, po potrebi, ugradnjom rolni sa gumenim prstenovima

Svaki od naših transportera može, u zavisnosti od potrebe, da bude opremljen i pomoćnim uređajima, kao što su: prijeni koš, uređaji za predaju materijala (skidači), čistačima traka i pokrivkama.
Elevatori
U ponudi, pored transportera sa gumenom trakom, nudimo Vam i elevatore. Elevatori su specijalne vrste transportera, koji služe za prenos materijala na veću visinu, uz minimalne ugradbene mere.
Mehanika kao preduzeće nezavisno od Aleksinačkih rudnika uglja prvi put počinje sa radom 1976. godine. Na osnovu iskustava i znanja stečenih u održavanju opreme za rudnike uglja 1980. godine počinje sa intenzivnijim razvojem na izradi mašina i kompletnih postrojenja. Od tog vremena do danas je usvojen veliki broj mašina sa svojim podtipovima. Uz intenzivan razvoj dolazi i do izvoza mašina i opreme i u druge zemlje. U mogućnosti smo da Vam ponudimo postrojenja kapaciteta od 20 m3/h do 100 m3/h. Ukoliko su Vam potrebne bilo kakve dodatne informacije, nemojte oklevati da nas kontaktirate.
Kontakt